Heikotus on tarttuvaa laatua. Tällä kertaa siitä kärsii sairastuvalla Charlotte. Mieluummin epähieno vaiva kuin sopimattomia meininkejä. Vai alkaako Charlotten mieli muuttua viimekertaisen timanttiepisodin jälkeen?

 

diamond_shapes-normal.jpg

 

Odotellaan pääsyä tunnille. Neidot tipsuttavat sisälle, Felicity viimeisten joukossa. Meg huomaa, että neidolta putoaa jotain. Hän kumartuu nostamaan kirjekuoren, jonka huomaa olevan osoitetun päätoimittaja Andrew Spottiswoodelle. Meg miettii hetken, mutta palauttaa kuoren heti Felicitylle. Neito näyttää kauhistuneelta ja loputtoman kiitolliselta.

illustrated-london-news-normal.jpg

Aamiaiselle kokoonnutaan siitäkin huolimatta, että ruokaa ei jaella. Koulun seinän sotkijaa ei edelleenkään ole saatu kiinni. Neiti Spence käyttää puheenvuoron. Hän on itselleen poikkeuksellisesti silminnähden surullinen.

"Minun on puhuttava teille henkilöstä, jonka nimi oli Rosemary Hollisten. "Oli", koska hänen isänsä on sittemmin kieltänyt hänet. Hän on tehnyt mitä surullisimman teon, joka häpäisi hänen perheensä. Hän tuomitsi itsensä ikuiseen karkotukseen suvustaan, seurapiireistä, ystävistään ja Lontoosta. Hänet on jo pyyhitty ikuisiksi ajoiksi oppilasluettelostamme ja hänen kuvansa on poistettu matrikkeleista.
Mikäli kuka tahansa kysyy teiltä, oletteko tunteneet henkilöä, jonka nimi oli neiti Hollisten, te ehdottomasti kiellätte koskaan tavanneennekaan häntä. Puhumalla hänestä tai ajattelemalla häntä tuomitsette itsenne mahdollisesti samaan kohtaloon. Unohtakaa hänet välittömästi, älkää koskaan enää mainitko hänen nimeään älkääkä ikinä ajatelko häntä hetkeäkään."

Neiti pitää tauon ja jatkaa vakavana.

"Rakkaat tytöt. Ymmärtäkää, että maine on kaikki. Alhainen syntyperä, vaatimaton ulkonäkö, jopa varattomuus - niistä voi selvitä. Mutta maineen tahriutumisesta ei koskaan."

badgirls-normal.jpg


Tapaintiedon tunnilla koittaa yksi niistä harvinaisista hetkistä, joina Neiti Spence kehottaa neitoja poliittiseen kantaaottavuuteen. Aiheena on taskut, tarkemmin sanottuna niiden vastustaminen.
"Hienoin neitein tavoin te ette tietenkään seuraa yhteiskunnallista keskustelua. Nyt pinnalla kuitenkin on seikka, josta teidän tulee olla tietoisia, sillä se koskettaa tämän kevään muotia. On käynyt ilmi, että jotkut ranskalaiset suunnittelijat ovat harkinneet lisäävänsä naisten takkeihin tai jopa leninkeihin taskut. Jaan teille seuraavaksi listat syistä, miksi te vastustatte taskuja."
 

Why We Oppose Pockets for Women

1. Because pockets are not a natural right.

2. Because the great majority of women do not want pockets. If they did they would have them.

3. Because whenever women have had pockets they have not used them.

4. Because women are required to carry enough things as it is, without the additional burden of pockets.

5. Because it would make dissension between husband and wife as to whose pockets were to be filled.

6. Because it would destroy man's chivalry toward woman, if he did not have to carry all her things in his pockets.

7. Because men are men, and women are women. We must not fly in the face of nature.

8. Because pockets have been used by men to carry tobacco, pipes, whiskey flasks and compromising letters. We see no reason to suppose that women would use them more wisely.

laudanumforbaby-normal.jpg

Laudanum -vieroitusoireet vaivaavat tyttöjä melkoisesti. Pahaksi onneksi aine on päässyt loppumaan. Tappelujen ja moralisoinnin jälkeen Clementina ja Meg lähtevät sairastuvalle sairasta ystäväänsä viihdyttämään. Charlotte-parka saa vatsanväänteidensä lisäksi kärsiä ystäviensä tappelusta. Clementina saa Megin ja Charlotten vastustuksesta huolimatta päähänsä toteuttaa uhkarohkean suunnitelman - hän istuttaa sairaanhoitajan päähän ajatuksen antaa tytöille pieni laatikko pulloja kuljetettavaksi tohtorille. Pullot tarjoillaan siis suorastaan hopeatarjottimelta. Ne päätyvät Lilyn säilytettäviksi.
 

Lounaalla Neiti Spence käyttää jälleen puheenvuoron. Tällä kertaa se koskee säästäväisyyden hyvättä.

gloves-normal.jpg

"Nuorten neitien sisäoppilaitoksista on lehdistössä esitetty epämiellyttäviä syytöksiä, joiden mukaan ne opettavat nuoria naisia tuhlailevaisuuteen. St Catherine on luonnollisesti tuollaisen arvostelun yläpuolella, ja hyvä niin. Jokainen, joka on astunut jalallaan tähän kouluun, tietää, ettei se ole totta.
Meidän on kuitenkin näytettävä esimerkkiä koko Brittiläisen Imperiumin nuorille naisille. Niinpä aiomme muuttaa erästä käytännettä.
Tiedän, että osa teistä on tottunut vaihtamaan hansikkaansa kymmenen tai yksitoistakin kertaa päivässä. Valitettavasti siitä on tultava loppu. Tästä lähin vaihdamme hansikkaat korkeintaan viidesti päivässä. Lisäksi emme enää heitä kertaalleen käytettyjä hansikkaita pois, vaan keräämme ne yhteen ja lahjoitamme hyväntekeväisyyteen. Asettakaa hansikkaat siististi lipastojenne päälle, joista sisäköt hakevat ne. Olkaa hyvä ja asettakaa silkkiset hansikkaat erilleen nahkaisista.
Tämä koskee myös esiintymistänne koulun ulkopuolella. Mikäli vaihdatte hansikkaat esimerkiksi vaunuissa, teidän ei enää sovi heittää käytettyjä ikkunasta kadulle."

Viisi kertaa?

 

Clairen koesoitto häämöttää. Tyttöä jännittää ennen kaikkeaCecilian kavalan luonteen ja epämusikaalisuuden takia. Ystävykset toteavat, että Ceciliaa ei saa päästää säestämään Clairea. Yritetään miettiä keinoja varmistaa Cecilian soittamattomuus. Kehitellään ovela suunnitelma juottaa Cecilia laudanum-övereihin.

Lily hiipii Cecilian huoneeseen sijoitatmaan sinne pullon. Clementinan on tarkoitus saada hänet nauttimaan se myöhemmin. Lily ei voi luonteelleen mitään vaan tonkii Felicityn tavaroita. Sieltä löytyy kirje, jonka Meg tyhmyyspäissään jätti varastamatta.
 

Salaisessa paikassa Essexissä tammikuun 19ntenä Herran Vuonna 1866

Parahin Herra Päätoimittaja,

Lähetän ohessa uusimman vaatimattoman tekeleeni. Mikäli katsotte, että sen laatu mitenkään riittää painamiseen, pyydän, että lähetätte palkkion kuten ennenkin Swanbournen mielisairaalaan.

Suosioonne sulkeutuen,
”Vapauden leivo”


 

Nainen vaietkoon


Vapahaks’ mun Luoja loi
mut niin en koskaan elää voi
Tahto miesten mahtavampi
ollut on - ja viisahampi

Aatokseni kuuluviin
koskaan jos mä saisin niin
herrain pilkka kiinni käy
eikä säälin tunne näy

Seurapiiri kahlitsee
Vaan vanki silti aattelee:
Pystypää ja vapaa tie
tyttölapsen onneen vie!

Vapahaks’ mut Luoja loi
Miksi en niin elää voi?
Siks’, ett’ aina tyttölasta
estetähän nousemasta.Kihistyään hetken tyytyväisyydestä neidot jälleen siirtyvät miettimään Cecilia-ongelmaa.
Olisi ehkä parempi ettei tytölle kuitenkaan jäisi pysyvää vammaa, esim sormien katkaisu voisi mennä vähän liian pitkälle. Loppujen lopuksi viimeisissä harjoituksissa Cecilia putoaa Clairen myötävaikutuksesta tuolilta ja lyö päänsä. Sekava tyttö talutetaan sairastuvalle ja hänen tilalleen tulee kaikkien rakastama rouva Minter.

ranskanope-normal.jpg
 

Koittaa totuuden hetki. Clairen pitää antaa soittonäyte koko koulun edessä. Hovin huvitustoimikunnan arviointiraati on saapunut paikalle. Herrat Blunt & Blunt, kukkamestari Tryon ja kaiken lisäksi Michael Cracroft-Amcotts, herra Bluntin sisarenpoika, on pestattu näyttämään paikkoja. Nyt hän joutuu myös tuuraamaan yhtä raatilaisista - herra Cornelius Morgan sai mystisen sairaskohtauksen vain hiukan ennen kouluun saapumista.

morgan-normal.jpgkukkienasettelija-normal.jpgbroderick_ja_baldwin-normal.jpg

Michael_CracroftAmcotts-normal.jpg
 

Claire soittaa upeasti, vaikka vähän jännittäen. Osa raatilaisista ruotii esitystä ja esiintyjän ulkonäköä myös musisoinnin aikana. Etenkin herrat Blunt & Blunt kritisoivat Clairen esiintymisen harjaantumattomuutta ja pohditaan myös, onko Claire so yesterday vai jopa tomorrow? Claire päättää, että kun hän on yhtä kuuluisa kuin Madame Salvini, hän marssii paikalta jos hänen esitystään ei kuunnella sille omistautuen.
 
Seuraa yllättävä ja kiusallinen osuus arviointia. Clairen tovereita haastatellaan yksitellen tentaten tytön luonteesta ja ennen kaikkea sen kääntöpuolista. Ystävykset vakuuttavat Clairen olevan mitä parhain, omistautunein, suloisin ja sivein olento. Meg muistaa myös kertoa, että tyttö ja tämän vanhemmat ovat kunnon Jumalaa pelkääviä kansalaisia. Valitettavasti vähemmän mairitteleviakin kommentteja tulee lähinnä Clairen tempperamenttiin liittyen. Myös vesiämpäriepisodi yksityiskohtineen mainitaan. Onneksi Michael Cracroft-Amcotts puolustaa Clairea keskeyttämällä haukkumisfestin: "eiköhän tämä riitä".
 
Lopuksi raati tenttaa Clairea itseään, joka on takahuoneeseen kuullut koulutoveriensa kommentit. Claire on kauhusta jäykkänä, mutta suoriutuu hyvin ja onnistuu antamaan itsestään riittävän hyvän vaikutelman. Asiaa auttaa Michael. Clairelta tiedustellaan, mitä kruununprinssiparin hyvettä hän pitää kaikkein parhaimpana. Claire menee lukkoon. Michael kuiskaa hänelle: "edistyksyyttä", ja se on juuri oikea vastaus.
 
Keskenään debatoituaan "tytöllä on lahjoja, selvä se". "Esityksessä on jotain puhdasta koruttomuutta, se voisi piristää hovissa". "Hän on hiomaton timantti!" raatii päättää, että Claire ON kelvollinen. Kutsu hoviin siis odottaa, vaikka Claire ei sitä vielä itse tiedä!
 
Lopuksi koittaa ystävänpäivän aamu, ja neitojen saamat kortit nostattavat monenlaista kiihtymystä. Vastauksia aletaan kirjoittaa välittömästi.