Topkapin palatsi on oma valtakuntansa, jossa asuvat tai viettävät aikaansa sulttaani perheineen ja haaremeineen, lukuisa joukko virkamiehiä ja visiirejä, sotilaita ja tuhansia palvelijoita. Palatsin väkiluku on noin 4000, minkä lisäksi siellä käy päivittäin töissä ainakin saman verran ihmisiä.
Topkapi on laaja rakennuskompleksi, johon kuuluu neljä muurien ympärömää sisäpihaa, niiden sisällä puistojen ympäröimiä huviloita ja huvimajoja.

topkapi4.jpg

topkapi.jpg

Haaremi on sulttaanin, hänen perillistensä, vaimojensa ja jalkavaimojensa yksityistila, jonne ei päästetä muita miehiä eikä ketään ulkomaalaisia. Haaremissa olot ovat loisteliaat, mutta se on kultainen häkki: sisään tai ulos ei pääse ilman sulttaaniäidin lupaa. Aika kuluu opiskellen, huvitellen ja herkutellen. (Laki tosin vaatii, että sulttaanin on syötävä yksin.)
Haaremissa asuvat myös sulttaanin nuoremmat veljet.

haaremi.jpg

Valide sultan (sulttaaniäiti) on hallitsevan sulttaanin äiti ja valtakunnan toiseksi vaikutusvaltaisin henkilö heti sulttaanin jälkeen. Hänellä on kaikki valta haaremissa, ja hän myös valitsee, ketkä jalkavaimot pääsevät kiipeämään arvoasteikossa. Alun perin georgianjuutalainen sulttaaniäiti on nimeltään Bezm-i Alem Valide Sultan. Hän on valtakunnassa korkeasti kunnioitettu henkilö, joka osallistuu aktiivisesti politiikkaan.

valide%20sultan.jpg

Odalik on jalkavaimojen ja sulttaaniäidin palvelijatar. Jos hän on erityisen lahjakas ja taitava, hän saattaa päästä sulttaanin sänkyyn ja yletä jalkavaimoksi. Odalikiksi päätyvät usein orjattaret, joita varakkaat turkkilaisylimykset antavat sulttaanille lahjaksi.

odalik.jpgodalik2.jpg

Sulttaanilla on noin 300 jalkavaimoa. He ovat lahjakkaita, kauniita ja älykkäitä ei-musliminaisia, jotka on tuotu palatsiin nuorella iällä sotasaaliina, orjina, lahjoina tai muilla tavoin. Jalkavaimot saavat korkeatasoisen koulutuksen, ja heitä opetetaan lukemaan, kirjoittamaan, käyttäytymään asianmukaisesti, laulamaan, soittamaan, tanssimaan, runoilemaan ja niin edelleen.

Sulttaanin suosikkijalkavaimot jakautuvat kolmeen kategoriaan: gödze (suosikit), ikbal (onnekkaat) ja kadin (vaimot). Kadineja voi olla yhtäaikaisesti korkeintaan neljä.
Kategorioiden välillä voi kivuta tai pudota. Jos sulttaani kyllästyy vaimoonsa, hän saattaa naittaa tämän jollekulle virkamiehistään.

Kadineista eli vaimoista korkea-arvoisin on kadinefendi (kuningatar). Hän on arvoasteikoltaan toiseksi ylin nainen koko valtakunnassa ja todennäköinen kruununperillisen synnyttäjä. Merkkinä suosiosta hän kantaa kaulallaan mittaamattomaan arvokasta timanttikorua, joka kulkee nimellä Spoonmaker's Diamond.  Tämänhetkinen kadinefendi on abhasialaisneito nimeltään Navekivisal Kadinefendi, lempeä ja älykäs nainen.

kadimefendi.jpg

Muut vaimot ovat titteliltään hanimefendi (prinsessa).

Siranush Hanımefendi, entinen kadinefendi, joka pidetään vaimona hänen ylivoimaisten makuukammaritaitojensa takia. Armenialaista alkuperää, nöyryytetty, kostonhimoinen.
Bezmican Hanimefendi, poliittinen silmä on tarkka ja äly terävä.
Mehtab Hanimefendi, edellisen serkku, vallanhimoinen ja määrätietoinen tserkessi.

ottomaaninaiset.jpg

 

Mustat eunukit ovat useimmiten nuubialaisia ja sudanilaisia orjia, jotka palvelevat haaremissa. He ovat sulttaaniäidin käskyvallan alaisia. Heidät koulutetaan palatsin omassa koulussa, ja parhaat etenevät arvoasteikossa sulttaanin vaimojen ja jopa sulttaanin henkilökohtaisiksi palvelijoiksi saakka. Mustia eunukkeja on palatsissa viitisensataa, ja he toimivat haareminvartijoina.
Mustista eunukeista korkea-arvoisin on kizlar agha, musta pääeunukki. Hän on vaikutusvaltainen mies, joka pyörittää haaremia sekä sulttaanin mustien eunukkien vakoojaverkostoa. Sulttaani kuuntelee hänen mielipiteitään.

V.M._Doroshevich-East_and_War-Eunuch_nea

Valkoiset eunukit ovat pääasiassa Balkanilta kotoisin olevia orjia, jotka hoitavat palatsin hallinnollisia tehtäviä, toimivat paašipoikina ja ylläpitävät arkistoa sekä korkea-arvoisten moskeijoiden verkostoa. He ovat suoraan sulttaanin käskyvallan alaisia, eikä esimerkiksi visiireillä ole valtaa heidän ylitseen. Valkoisia eunukkeja ei päästetä haaremiin.
Valkoisia eunukkeja johtaa kapi agha, valkoinen pääeunukki.

kapi%20agha.jpg

Suurvisiiri on pääministeriä vastaava valtion korkein virkamies. Tämänhetkinen suurvisiiri on nimeltään Ibrahim Sarim pašša, kiivas ja laajalti inhottu mies.

Ibrahim%20Sarim.jpg


Valta periytyy Osmaanivaltakunnassa siten, että kruunun saa vanhin elossa olevista sulttaanin veljistä. Jotta veljien salamurhat estettäisiin, heitä pidetään haaremissa usein vuosikymmeniä ennen kuin he pääsevät vallankahvaan. Jotkut viettävät koko elämänsä haaremissa.Sulttaanin nuorempi veli Abdulaziz haluaisi olla klassisen musiikin säveltäjä, seikkailla ja nähdä maailmaa. Hän on perin kypsä haaremissa asumiseen.

sulttaanin%20veli.jpg

Sulttaani Abdülmecid I on moderni, länsimaisen koulutuksen saanut mies, joka on konservatiivien vastustuksesta huolimatta jatkanut isänsä aloittamia uudistuksia koko valtakunnassa. Hän on kiinnostunut kansastaan ja ottaa vastaan tavallisia kansalaisia joka perjantai.

sulttaani.jpg