Clementina herää painajaiseen, jossa hän katselee vierestä, miten hirvittävä eukko syö jonkun miesparan sisälmyksiä.

mustalaisten_jumalatar.jpg

Puistattuneena hän päättää tilata kylvyn ja valelee itsensä kylmään etikkaveteen kostutetulla sienellä. Pukeuduttuaan hän löytää ystävänsä nukkumasta samasta salista. Nämä kertovat kokemuksistaan Crystal Gardenissa ja siitä, että Megin kasvatti-isä herra Barret  on kuollut.

barretit.jpg

Charlotte kertoo, että kuolemansa hetkellä herra Barret ymmärsi tekonsa vakavuuden, sanoi olevansa sairas mies ja katui. Meg ei usko. Claire muistuttaa häntä armosta ja Meg säntää kiihdyksissään ulos. Clementina seuraa häntä.
Tytöt kävelevät ympäri kartanoa ja keskustelevat kaikesta muusta paitsi herra Barretin kuolemasta. Clementinaa ihmetyttää, miksi kaikki kohkaavat jostain Adriano-serkusta, siis Vendraminin markiisista. Megin mukaan se johtuu siitä, että markiisi on herrasmies.
Neidit kuulevat kovaäänistä italiankielistä riitelyä huoneesta käytävän päästä. Meg ehtii muuttaa heidät näkymättömiksi samalla hetkellä kun mainittu markiisi marssii ulos huoneesta puolipukeissa ja selvästi tuohtuneena.

adriano_vendramin.jpg

Samaan aikaan Lily, Claire ja Charlotte ovat siirtyneet nauttimaan aamiaista. Claire maistaa kupistaan teetä huolimatta siitä, että on alle neljä tuntia sitten kylpenyt. Meg ei voi pitää kieltään kurissa ja Claire vastaa samalla mitalla. Nahditelun keskeyttää neiti Evansin saapuminen.

evans.jpg

Hän ottaa vastaan eliksiirin, jota arvelee uutetun jostakusta, jonka voimat vastaavat Clairen voimia. Hän sanoo Neitokunnan tutkivan Emichien kartanon Somerleyton Hallin ja pyyhkivän muistin Clementinan sulhaselta Carl Friedrich Wilhelmiltä sekä muilta asiaan sotkeutuneilta. Clementina vastustaa tätä jyrkästi, mutta neiti Evans on järkähtämätön.

potilas.jpg
    
Lopuksi Charlotte antaa raportin neiti Evansille, telepaattisesti. Hän huojentuu kuullessaan, että on tuskin ainoa, joka joutuu täyttämään tietynlaisia velvollisuuksia pitääkseen kolme maailmaa erillään. Kuulemma Neitokunnan valossakulkijat, siis se epäilyttävä kommunisti Gloria ja hänen porukkansa, tekevät jotakin samansuuntaista.

gloria.jpg

Hyvästeltyään madame Salvinin lapset (jotka lupaavat opettaa Megille italiaa), madamen itsensä ja lopulta vielä Vendraminin markiisinkin (josta Giambattista naljailee tyttärelleen) neidot pääsevät matkaan.
lucianna_salvini.jpglucianna_salvini1.jpgrebekka_salvini.jpg

prinsessa2.jpggiambattista.jpg

Vaunuissa rouva Minter ehdottaa, että neidit eivät kertoisi olleensa madame Salvinin luona. He ovat vetäneet puoleensa paljon huomiota viime aikoina, ja madame on monella tapaa kiistelty henkilö. Rouva Minter kertoo myös, että Essexin Kristillisten Naisten Kieltäytymisyhdistys on saapunut koululle tarkkailemaan opiskelijoita. He jakavat vuosittain stipendejä, jotka eivät ole summaltaan suuria mutta jotka todistavat saajien olevan mitä siveimpiä ja hyveellisimpiä neitoja. Lily päättää, että stipendi on hankittava.

ranskanope.jpg

Koululla Charlottea odottaa kirje, jossa hänen veljensä John Hamilton kertoo vanhempien viehättyneen Clairesta ja pyytää, että Charlotte järjestää heille tapaamisen. Lisäksi hän toteaa, että joku Michael Cracroft-Amcotts on ”rehennellyt” käyvänsä Clairen kanssa kirjeenvaihtoa. Claire ei kiistä ja molemmat neidot joutuvat hengästyksen valtaan.

john_hamilton_lawrence.jpgMichael_CracroftAmcotts.jpg3ntena huhtikuuta 1866 AD
The King's College of Our Lady of Canterbury

Armain sisar,
Sain juuri sanan kunnioitetulta äidiltämme, joka kertoi, että sisareni on julmasydämisin ja ajattelemattomin olento maan päällä.
Hyvä on, hän ei käyttänyt tismalleen noita sanoja, mutta se oli selvää kun hän kertoi, että olitte illallistaneet hänen luonaan ilman minua mutta tulevan vaimoni kanssa. Nähdäkseni olisi vähintäänkin kohtuullista, että mikäli tällaisia perheillallisia järjestetään, kutsuttaisiin minut niille mukaan – semminkin kun se tarjoaa erinomaisen tekosyyn ottaa pari päivää lomaa ja saapua Lontooseen hurvittelemaan.
Kun sanon hurvittelemaan, tarkoitan tietysti tapaamaan rakasta perhettäni ja käyttäytymään hyvin.
Kunnioitettu äitimme suvaitsi myös ilmaista olleensa nti Wynnistä ihastuksissaan. Olin hieman huolissani, sillä kuten tiedät, hän on aateliton. Itse asiassa äitimme tiedusteli useita kertoja, olenko varmasti harkinnut avioliiton solmimista riittävän huolella. Vakuutin hänelle, että en solmi edes kengännauhojani ilman huolellista harkintaa, avioliitosta nyt puhumattakaan.
Yhtä kaikki hän kertoi, että nti Wynn oli tehnyt vanhempiimme erinomaisen vaikutuksen ja että mikäli edelleen olen kiinnostunut etenemään, he tukevat minua tässä hankkeessa. Tai meitä, sillä olen valmis myöntämään, että vaikka silmiäsärkevä komeuteni ja maankuulut tanssi- ja seurustelutaitoni epäilemättä vangitsivatkin nti Wynnin huomion, niin sinulla, hyvä sisar, saattoi olla osasi tarinassa, jonka lopuksi minä ja nti Wynn elämme elämämme onnellisina loppuun asti.
Nyt pyytäisin sinulta kahta asiaa. Ensinnäkin meidän täytyy tavata, siis minun ja nti Wynnin. Enkä tarkoita sellaisia sadan muun ihmisen edessä suoritettuja muodollisia kumarruksia ja kolmen minuutin katrillia kuin tähän saakka, vaan todella tavata. Järjestäthän sen, rakas sisareni?
Toinen seikka on se, että eräs Michael Cracroft-Amcotts rehenteli olleensa tulevan morsiameni kanssa kirjeenvaihdossa. Se lienee silkka huhu, mutta varmistathan puolestasi, että se ei pidä paikkaansa. Minä pidän täällä huolen, että tällaiset panettelut loppuvat.

Sinua muistaa
rakastava veljesi
John Hamilton Lawrence

p.s. Olit lehdessä. Kehystän artikkelin ja hätyytän sen avulla pois kaikki arvottomiksi kokemani kosijasi.


Claire ryntää kappeliin rukoilemaan johdatusta: valitako varma, erinomainen avioliitto, joka varmasti elättää perheen, vai jännittävä kirjeenvaihtotoveri, jonka kanssa he puhuvat samaa kieltä? Vai - kauhistus - viivyttääkö avioliittoon astumista niin pitkään kuin mahdollista tai jopa kieltäytyä siitä? Pastori Beeche antaa Clairelle raamatunkohtia luettavaksi. Claire jättää illallisen väliin ja menee huoneeseen selvittämään päätään.

Clairen ollessa kappelissa muut käyvät salaa läpi hänen kirjeenvaihtoaan. Sieltä löytyy muun muassa kappaleita, joita Claire ja Michael ovat kirjoittaneet yhdessä. Kauhistus!
Neidit jatkavat illalliselle, jossa näkevät ensimmäisen kerran Kieltäytymisyhdistyksen edustajat. Lily päättää Clementinan neuvosta ehdottaa, että he kouluun voisi perustaa oman kannatusyhdistyksen.

essexin_kristillisten_naisten_kielt%C3%A

Claire näkee ikkunasta, miten Smolnan neidit saapuvat. Pian pihaan ratsastaa myös kaksi poliisia, jotka jatkavat saman tien neiti Spencen puheille. Pian neidit kutsutaan kuulusteluun erittäin epätyytyväisen neiti Spencen huoneeseen. Konstaapelit Jackson ja Green tiedustelevat neideiltä edellisen päivän tapahtumia. Meg kertoo pitkällisesti tapahtumista, kunnes Lily ja Charlotte keskeyttävät hänet purskahtamalla epätoivoiseen itkuun. Se on viimeinen pisara neiti Spencelle ja hän ajaa poliisit ulos.

poliisi2.jpgpoliisi1.jpg

Seurusteluhuoneessa Lily lähestyy Kieltäytymisyhdistyksen rouvia. Hänene syntyperäänsä viitataan ilkeämielisesti, mutta rouvat myös kuuntelevat ja lopuksi Lily saa kainoudellaan ja ujoudellaan käännettyä heidät - jollei nyt puolelleen niin ainakin hiukan myötämielisemmiksi.

Samaan aikaan Smolnan neidot esitellään. Agiashvilien tavadisuvun lady Dalida, kreivitär Vera Nikolajevna Figner ja ruhtinatar Jekaterina Mihailovna Dolgorukaja näyttävät fotograafeja ja kertovat koulustaan. Smolnassa opiskellaan kuulemma eurooppalaisia kieliä, musiikkia, tanssia, etikettiä, maalausta ja kuvanveistoa, mutta myös matematiikkaa, historiaa, maantiedettä ja zoologiaa!
Kreivitär Figner kertoo olevansa tyytymätön luonnontieteiden opetuksen tasoon, eikä historiassa tai kirjallisuudessa käsitellä nykyaikaa lainkaan. Neitien mielestä kreivittären puheet Zurichin medikaaliseen instituuttiin pyrkimisestä ovat vailla mieltä.

Dalida_Agiashvili.jpg  vera_figner.jpgjekaterina_dolgorukova.jpg

Illan lopuksi ruhtinatar Dolgorukaja sujauttaa Charlottelle kirjelappusen.

Pietarissa maaliskuun 29ntenä päivänä juliaanista kalenteria

Korkeastiarmoitettu Lawrencen nuorempi paronitar,
Toivon, että kotimatkanne nuoren kreivi Arthurin ristiäisistä sujui miellyttävästi.
En tylsistytä Teitä yksityiskohdilla omasta paluumatkastani. Sen sijaan uusin Teille esittämäni kutsun saapua Pietariin – olen varma, että viehättyisitte maailman kauneimmasta kaupungista ja että se ei mitenkään voisi vastustaa Teitä. Vain sana niin annan alkaa valmistella Teidän ja seurueenne vierailua.

Kunnioittavimmin,
Konstantin Konstantinovitš Romanov

J.k. Tämän kirjeen toimitti Teille Dolgorukajan ruhtinatar, johon luotan niin ystävänä kuin sanansaattajana ja kehotan Teitä tekemään samoin.

Illalla kauneudenhoitokerhossa käydään läpi uusimpia tuotteita, joille on kysyntää etenkin näin debytanttitanssiaisten alla.

Emma neuvoo, miten hiuksiin hierotaan ambralla tuoksutettua sipulimehua tai niille tehdään haude kananmunasta ja rosmariinista. Tämän jälkeen hiukset pestään joko vedellä, ammoniakin ja veden sekoituksella tai puhtaan alkoholin, hunajan ja rosmariinin sekoituksella, joka valitettavasti houkuttelee hyttysiä. Emma myös muistuttaa, miten tärkeää on valita luotettava lisähiustentoimittaja - jotkut varastavat hiuksia ruumiilta.

arsenikkisaippua.jpg

Seuraavaksi Georgina esittelee uusia ihonhoitotuotteita. Neidot poistava mustapäitä Tohtori Campbellin arsenikkilapuilla ja emaloivat kasvonsa lyijyllä. Lopuksi Angelica kertoo vielä, mitä povelle tulee tehdä: jos sitä halutaan kasvattaa, on hierottava tinktuuralla, johon tulee punkavettä, mirhamia, myskiä ja seljankukkavettä. Pienentämistarkoitukseen taas kelpaa jodi.   

 nunna2.jpg

Seuraavana aamuna alkaa Lady Octavian Erikoistilanteiden kurssi. Neidot oppivat muun muassa miten kumartua, miten kävellä kadulla ja miten ottaa vastaan junassa tarjottu paikka.

lady_octavia.jpg
”Hampaat piiloon hymyillessä, olette lady ettekä majava.”
”Me kumarrumme niiaten. Me emme nosta takapuoltamme kuin mitkäkin preeriakoirat, hyvänen aika sentään.”
Kieltäytymisyhdistys saapuu seuraamaan ja arvostelemaan harjoituksia. Lady Octavia päättää jättää seuraavan aiheen, ”miten aviomies pidetään”, tunnille, jota yhdistys ei seuraa.