Astorin perheen miehet ovat koolla.
Lord Alcott Wellesly, Gosfordin jaarli, on lomalla Itä-Intian kauppakomppaniasta. Tämän veli Lord Graham Wellesly on pitänyt Essexin sukukartanoa pystyssä. Bramford Wellesly, Gosfordin tuleva jaarli, ja tämän nuorempi veli Harding Wellesly ovat viikonlopun vietossa koulustaan. The King’s College of Our Lady of Canterburysta. Poikien entinen opettaja Maisteri Breckenridge on jäänyt kartanoon hoitelemaan asioita, kirjanpitoa ja muuta maisterille sopivaa puuhaa.

nuoriherra.jpg

   

Lord Alcott, tunnettu urheilumies, on hankkinut Yhdysvalloista kolme tuliterää velosipeediä. Ne saapuvat ja koko miesväki kokoontuu ihmettelemään, kun laatikot avataan. Lord Alcott vaatii kaikkia kokeilemaan ja nousee itse hiukan haparoiden metallisen ratsunsa selkään. Pystyssä pysyminen on vaikeaa ja päätetään ensin opetella pysymään pystyssä paikoillaan, sen jälkeen ajamaan. Bramford ja Harding ryhtyvät kisailemaan, Lord Graham huolehtii asianmukaisista pyöräilyasusteista ja maisteri Breckenridge antaa sivustasta neuvoja, joita on lukenut velosipeedikirjoista. Keskustellaan siitä, tulisiko velosipeedeille rakentaa oma talli.

pyora.jpg

Kisailun jälkeen maistuu ruoka. Illallisella tarjoilevan naimattoman palvelijattaren raskaus alkaa näkyä. Keskustellaan raskaudesta ja siitä, mitä palvelijattarelle pitäisi tehdä. Tulisiko tämä lähettää tiehensä ja missä vaiheessa? Onhan selvää, etteivät Hardingin mahdolliset uudet sukulaiset Lawrencet voisi nähdä moista kauhistusta saapuessaan vierailulle. Lord Graham ja Bramford yrittävät saada Lord Alcottin tekemään päätöstä, mutta tapansa mukaan tämä jahkailee. Eiköhän asia ratkea joka tapauksessa ihan pian. 

xxx

St Catherineen ajavat aamupäivällä viidet vaunut. Niistä aletaan purkaa juhlapukuja debytoiville neidoille sovitukseen. Toisesta kerroksesta on varattu kokonainen käytävä, jonne Lontoon arvostetuimmat vaatturiliikkeet perustavat väliaikaiset toimistonsa. Clairen puvuston valmistaa vaatturimestari ListerLilyn ystävätär. Lilyn ja Charlotten puvut saapuvat Messrs Slade & Avegnysta, jonka asiakkaiksi he ovat päässeet Lady Astoria Welleslyn ansiosta. Megin puvut maksaa kasvattiäiti, Clementinan puolikas puvusto taas on tulevan sulhasen, Leidingenin suvun kustantamaa. 

potilas.jpg

Ennen sovitusta on vuorossa vielä Lady Octavian erikoiskurssin toinen tunti, jolla keskitytään miehen pitämisen taiteeseen.

lady_octavia.jpg

Ongelma on nimittäin se, Lady Octavia selittää, että iän myötä naisille alkaa ilmaantua haluja ja mielipiteitä samalla, kun kauneus ja herttaisuus karisevat ja he rumistuvat ja laiskistuvat. Lady kertoo kauhistuttavan tarinan neidosta, joka pääsi naimisiin, mutta ei häiden jälkeen enää pitänyt huolta itsestään. Tästä syystä hänen miehensä ei voinut enää tuoda ystäviä kotiin ja oli pakotettu tapaamaan näitä kapakissa. Ajan mittaan hän alkoholisoitui ja kuoli ja nainen jäi puille paljaille. Kaikki olisi voitu välttää, jos tuore aviovaimo vain olisi pitänyt itsestään parempaa huolta!
Toinen ongelma on se, että naiset alkavat nalkuttaa, kun mies pettää heitä. Mitä siis teette, mikäli mies hankkii rakastajattaren? Agiashvilien tavadisuvun Lady Dalida vastaa.
”Raamattu tarjoaa tästä oivia esimerkkejä. Saara, Lea ja Raakel antoivat kaikki kauneimman palvelijattarensa miehensä käyttöön.”

Dalida_Agiashvili.jpg

Aivan oikein. Yksi vakiorakastajatar on paras, sillä tämä pitää miehen puhtaana. Seuraa opettavainen tarina aviovaimosta, joka nalkuttamisen sijaan järjesti rakastajattarelle mukavan asunnon ja huolehti siitä, että miehellä oli kotona kaikki satumaisen hyvin ja häntä odottivat aina kaunis, kuuliainen vaimo ja suitut lapset. Mies heräsi näkemään vaimonsa hyvyyden ja rakkauden eikä voinut enää ajatellakaan rakastajatarta. Mitä olisi käynyt, jos kotona olisikin odottanut kiukkuinen ja nalkuttava vaimo? 
Aivan. Onko kysymyksiä?

vera_figner.jpg

Clementina tiedustelee Lady Octavian kantaa naispuolisiin lääkäreihin. Lady naurahtaa ja pitää ajatusta tyhjänpäiväisenä hullutteluna. Kreivitär Vera Nikolajevna Figner, joka on juuri paljastanut Clementinalle aikovansa lääkäriksi, ei ole vaikuttunut sananvaihdosta, mutta pitää ilmeensä peruslukemilla. 
Siirrytään seuraavaan polttavaan kysymykseen. ”Normaalisti leipä leikataan valmiiksi ja asetetaan illallispöytään leipäkorissa. Nykyään kuningatar asettaa leivän kokonaisena koriin ja viereen veitsen, jolla jokainen saa itse leikata haluamansa kokoisen palan. Miten tarjoilette leivän kutsuillanne?”

essexin_kristillisten_naisten_kielt%C3%A

Essexin Kristillisten Naisten Kieltäytymisyhdistys pitää aamukokousta. Tarkoituksena on haastatella tulevat mahdolliset stipendiaatit. Oven taakse on kutsuttu Lily, Charlotte, Angelica ja Felicity, joista jokainen haastatellaan vuorollaan.
Haastattelut menevät hyvin, joskin herää epäilys, että osa neidoista ylpistelee nöyryydellään.

nunna2.jpg

Felicityn puutarhanhoito on liian epäilyttävää. Charlotte on oikein sopiva: hieno ja tahraton suku, erinomaiset arvosanat, nöyrä ja vaatimaton tyttö. Angelica on harvinainen anglikaanisuuden säilyttänyt puolalais-kroatialainen, mutta hiukan epäilyttävä ulkomaalainen. Lily on herttainen ja erittäin viaton, mutta onko hänen sukutaustansa rasite vai osoitus siitä, että hän on kamppaillut kovemmin kuin muut saavuttaakseen siveellisyyden? Ainakin hän on kiinnostunut kieltäytymisyhdistystoiminnasta, mikä merkitään hänelle eduksi. 


Charlotte on veljensä pyynnöstä järjestänyt niin, että Claire ja John Hamilton voivat tavata kaksin huvimajassa. Se on hiukan romanttista, mutta myös välttämätöntä, sillä John Hamilton on ilmoittanut olevansa tosissaan kosinta-aikeidensa kanssa.

john_hamilton_lawrence.jpg

Malina ja Silvanus ovat saaneet harvinaisen hetken kahdestaan. Metsässä he huomaavat, että joku lähestyy tietä pitkin. Sehän on Prinsessan veli John Hamilton! Mutta miksi hänen kasvoissaan on ruhjeita ja minne hän on menossa yksin iltamyöhällä? Pariskunta ryhtyy seuraamaan. Pian he huomaavat, että John Hamilton ei ole ainoa kulkija öisellä metsätiellä. Häntä seuraa vaivihkaa toinen nuori mies, myös ruhjeita kasvoissaan ja käsissään. 

malina.jpg silvanus.jpg

John Hamilton menee sisään huvimajaan. Michael Cracroft-Amcotts piiloutuu huvimajan taakse ja näkee, kuinka Charlotte ja Clementina saapuvat. Hän kuulee selvästi, miten John Hamilton flirttailee Clairelle, joka on hyvillään ja hieman enemmän kuin kohtelias. Malina ja Silvanus näkevät, kuinka Michael hillitsee itsensä vain vaivoin - kädet puristuvat nyrkkiin, kynnet kaivautuvat kämmeniin ja silmät ovat kostua. 
Malina on Michaelin puolella ja yrittää pilailla John Hamiltonin kanssa sujauttamalla sukkanauhansa tämän taskuun. Charlotte huomaa erikoisen esineen ajoissa ja onnistuu sieppaamaaan sen ennen kuin Claire huomaa. Tästä on myöhemmin puhuttava veljen kanssa. 
Lopulta John Hamilton tiedustelee, mitä Claire ajattelisi siitä, mikäli tämä pyytäisi Clairen isältä neidon kättä. Claire ei vastusta. John Hamilton syleilee tätä. Kaikki poistuvat tahoilleen.

michael.jpg

Ylhäällä huoneessa käydään läpi Clairen melkein-kosintaa. Yhtäkkiä ulkoa kuuluu soittoa. Joku soittaa huilulla sävelmää, jonka Claire tunnistaa itse säveltämäkseen hautajaismarssiksi. Hän nousee ja ryntää kohti ovea. Meg, Charlotte ja Lily seuraavat perässä näkymättömissä. 

Pihalla soittaa Michael, joka ei selvästi ole odottanut Clairen ilmestyvän. Sävelet kuolevat ilmaan.
”Onnittelut tulevasta kihlauksesta”, saa Michael puristettua hampaidensa välistä, selvästi murtuneena ja katkerana.
”Sinä rehentelit koulussa olevasi kanssani kirjeenvaihdossa!”
”Minä EN rehennellyt.”
Michael on epätoivoinen saatuaan tietää, että hänen rakkautensa lupautuu toiselle. Claire on epätoivoinen, koska ihastus, rakkaus, velvollisuus ja vapaus vetävät häntä eri suuntiin. 
”Minä näin teidät. Kuulin kaiken. Sinä menet toiselle. Hyvästi.”
Michael lähtee kävelemään pois. Claire toteaa tämän perään, että aikoo unohtaa Michaelin ja koko tämän sotkun. Michael kääntyy kannoillaan ja lähestyy Clairea, joka vasta nyt näkee ruhjeet tämän kasvoissa. 
”Neiti Wynn, katsotaan kuinka helppo teidän on unohtaa. Minä anna teille jotain, mitä muistella.”
Michael sulkee Clairen syliinsä ja suutelee tätä pitkään. Sitten hän kävelee pois.