(Syyskuun puoliväli)

Tytöt palaavat kirkosta ja saavat kuulla Lilyn palauttaneen Cecilian päiväkirjan. Lily tuhertaa itku kurkussa että kiinnijäämisen riski pelotti liikaa. Hän saa satikutia tovereiltaan: et sitten vaivautunut edes lukemaan ennen palauttamista?

Claire kutsutaan puhutteluun neiti Spencen toimistoon. Siellä odottaa myös Sarah White, jonka päälle Claire oli aiemmin heittänyt lattianpesuvettä. ”Neiti Wynn, te olette käyttäytynyt uskomattoman epähienosti. Minä annan teille mahdollisuuden tunnustaa tekonne ja esittää anteeksipyyntö neiti Whitelle.”  Claire väittää sitkeästi ettei ole tehnyt mitään tahallaan. ”Älkää pitäkö minua typeränä, neiti Wynn. Aiotteko te pyytää anteeksi vai kirjoitanko tädillenne ja pyydän hakemaan teidät pois koulusta?” Claire kieltäytyy pyytämästä anteeksi. Hänelle annetaan illalliseen asti aikaa miettiä asiaa.
Muut kannustavat Clairea pyytämään anteeksi. ”Kumpi on tärkeämpää yksi anteeksipyyntö vai koko tulevaisuus?” Clairelle ajatus on äärimmäisen vastenmielinen. Lopulta, Megin luvattua auttaa kostotoimenpiteissä, hän suostuu pyytämään anteeksi. Anteeksipyyntö suoritetaan koko koulun edessä illallisella. Sarah suostuu kopeasti antamaan anteeksi, ”sillä ei voida olettaa, että kaikki koulun uudet oppilaat tuntisivat alkeellisimpiakaan käytöstapoja, etenkään jolleivät he ole varttuneet sivistyksessä.”

Meg kutsutaan neiti Spencen toimistoon. ”Hyvää syntymäpäivää, neiti Barret. Isänne on lähettänyt teille lahjan, jonka pyydän lähettämään takaisin. Se odottaa teitä pihalla. Ymmärrätte varmaan, ettei sitä ole mahdollista säilyttää koulun tiloissa.”

Meg raahaa valtavan makeiskorin huoneeseensa ja lähtee kauhuissaan pihamaalle. Siellä odottaa poni ja pienet vaunut. Pienemmät oppilaat ovat innoissaan. Poni ristitään Brutukseksi ja sille yritetään järjestää tallipaikka jostain lähettyviltä. Clementina selittää itkua tuhertaville pikkutytöille, että ”ilkeä neiti Spence ei anna Brutuksen jäädä.”1770420.jpg

 

(Lokakuun alku)

Neiti Spence julistaa johtajaoppilasvaalit pidettäviksi kahden viikon kuluttua. Ehdokkaita pyydetään ilmoittautumaan. Clementina päättää asettua ehdolle.

Kerhot alkavat seuraavalla viikolla. Lily ja Clementina ilmoittautuvat urheilukerhoon, Charlotte historiakerhoon ja Claire kuoroon. Ollakseen solidaarinen Meg kirjoittaa nimensä kuorolistaan, mutta käy pyyhkimässä sen yli huomatessaan, ettei kuoroa selvästikään saada kokoon. Hän ilmoittautuu puutarhakerhoon.

Koulussa aletaan valmistautua yhdessä poikakoulu King's College of Our Lady of Canterburyn pidettäviin harjoitustanssiaisiin. Kaikki yli 12-vuotiaat osallistuvst harjoitustanssiaisiin, jotka valmistavat neitoja varsinaisiin debytanttitanssiaisiin tulevana keväänä.

Runouden opettaja neiti Blackham on saanut mielestään ihastuttavan ajatuksen. Neidit vievät harjoitustanssiaisiin runotervehdyksen! Runoksi neiti on valinnut William Blaken runon Spring.

Sound the Flute!
Now it's mute.
Birds delight
Day and Night;
Nightingale
In the dale,
Lark in Sky,
Merrily, Merrily, Merrily,
To welcome in the Year.

Little Boy,
Full of Joy;
Little Girl,
Sweet and small;
Cock does crow,
So do you;
Merry voice,
Infant noise;
Merrily, Merrily,
To welcome in the Year.

Little Lamb,
Here I am;
Come and lick
My white neck
Let me pull
Your soft Wool;
Let me kiss
Your soft face;
Merrily, Merrily,
To welcome in the Year.


Runoa lausutaan eri järjestyksessä. Neiti saa vielä paremman idean: osa voisi näytellä runon muiden lausuessa! Ajatus herättää kauhua, mutta kukaan ei uskalla suoraan vastustaa. Solidaarisuus ystävättäriä kohtaan jää, kukaan ei suurin surminkaan halua esittää kuvaelmaa. Lopulta neiti Blackham saa ajatuksen: entä jos luokkanne toinen puolisko esittäisi ja te lausuisitte? Ehdotus hyväksytään riemulla.


 


Neitejä pyydetään saapumaan valokuvaukseen. Kuvat lähetetään Canterburyn nuorille herroille, jotta nämä voisivat suorittaa tanssiparivalintansa jo etukäteen. Kuvausjonossa neidit huomaavat kaksi itseään vuotta vanhempaa tyttöä, jotka supisevat ja kikattelevat siihen malliin, että tanssiaisia on nähty ennenkin. Rosemary Hollisten, kiharatukkainen, ketunnäköinen punapää ja Adeline Willcox, vaalea tyttö jonka kulmakarvat on noettu hieman liian mustiksi, lupaavat kertoa lisää kroketin parissa.

1770411.jpg


Ulkona krokettia lyövät hieman liian lihaksikas, urheilukerhon johtajaksi esittäytyvä Georgina Wedderburn sekä silmiinpistävän kaunis mutta homssuisen näköinen Emma Hayley. He kertovat mielellään tulevista tanssiaisista: osa tansseista varataan valokuvien perusteella etukäteen, osa paikanpäällä. Loppuillasta saattaa onnistua livahtamaan pojan kanssa kahdenkesken kuutamokävelylle! Kaikilla tuntuu olevan mielitietty. Käy ilmi, että poikien kanssa käydään kirjeenvaihtoa. Rosemary ilmoittaa, että poika nimeltä Raymond MacTaggert on luvannut karata hänen kanssaan. He aikovat paeta Skotlantiin, sillä siellä pääsee naimisiin ilman naittajaa, ja pyytää vanhempiensa suostumusta vasta jälkikäteen. Tämä on tietenkin huippusalaista! ”Suunnittelimme kaiken kun Raymond viimeksi tuli tapaamaan minua...” Mitä, käyvätkö pojat täällä?

”Emma tässä on perustanut mitä mainioimman klubin. Sen nimi on Joutilaisuuden ja ikävystymisen vastustamisen seura. Me emme aio odottaa että jotkut kuusikymppiset vanhatpiiat kertovat meille, mikä on hauskaa!” Emma näyttää synkältä. Seuraa katkera kertomus siitä, kuinka hänet on kihlattu isän ällöttävälle, keski-ikäiselle liikekumppanille herra Farringtonille. ”Aion pitää hauskaa niin kauan kuin voin. Jos jään kiinni, parhaassa tapauksessa herra Farrington purkaa kihlauksen ja me voimme mennä Benjaminin kanssa naimisiin!”

Georginalla on urheilukerhon johtajana pääsy moniin opiskelijoilta tavallisesti suljettuihin paikkoihin ja tavaroihin. Adeline puolestaan ”on tämän koulun mustan pörssin kaupan sielu ja sydän. Jos tarvitsette meikkejä, finnivoiteita, belladonnauutetta tai vähän mielenkiintoisempaa lukemista, kääntykää hänen puoleensa!”


1770422.jpg


Lily kirjoittaa heti isälleen ja pyytää tätä toimittamaan kauneudenhoitotarvikkeita Meg-paralle, jonka vanhemmat eivät ymmärrä näiden asioiden päälle.


Joutilaisuuden ja ikävystymisen vastustamisen seura tekee vaikutuksen neiteihin. Asiaan päätetään palata pikimmiten.


Charlotte ja Clementina ovat saaneet kirjeet. ”Pyydämme kohteliaimmin suomaan anteeksi harkitsemattoman hupsuttelumme ja liittymään seuraamme tänään kello 20. Olkaamme ystäviä kuten arvollemme sopii. Cecilia, Felicity, Gemma, Sarah ja Mary.”

Kutsumatta jääneet haistavat heti hajota ja hallitse -tekniikan. Charlotte ja Clementina noudattavat kutsua tästä huolimatta. Teehetki sujuu sivistyneesti eikä menneeseen kajota. On selvää, etteivät muut neideistä ole tervetulleita edes teehetken keskustelunaiheiksi. ”Clementina, aiotko asettua ehdolle johtajaoppilasvaaleihin?” ”Aion kyllä.” ”Hyvä! Sitten minun ei tarvitsekaan enää pohtia ketä äänestää.”

Historiantunnilla esitetään kysymys koulun perustamisesta. Hiirimäinen, harmaa mutta loputtoman kiltti historianopettaja neiti Beckford yllättyy iloisesti kun joku on kiinnostunut historiasta. Hän kertoo mielellään Margaret Anjoulaisesta ja esittelee jopa koulun perustamismääräystä.

Withamissa


Maaliskuun kuudentenatoista Herran vuonna 1460


Näinä kauhistuttavina aikoina, jolloin veli kääntyy veljeä vastaan ja sisar sisarta,


Jolloin raakuus ja julmuus voittavat hyveellisyyden ja viisauden


Jolloin näkyvissä on vain tuhoa ja hävitystä

Jolloin Herra on suuttunut Englantiin ja sen hallitsijaan
Näinä kauhistuttavina aikoina on toimittava sen,
joka vielä voi

Täten perustettakoon koulu, kirjasto ja arkisto
Pyhän Katariina Aleksandrialaisen nimeen
Jotta hänen perintönsä ja tietonsa valo loistaisi tulevaisuudessa
Ja jotta rakas Englanti ei menettäisi kalleintaan

Tänne talletan viisauden ja tiedon,
Täällä sitä vaalittakoon mullistusten läpi,
Täällä kasvakoot Englannin tulevat hallitsijat

Lady Margaret of Anjou


Englannin kuningatar


Kirjeen alareunassa on samoja outoja kirjaimia kuin neiti Doylen kopioimassa kirjeessä. Tämä herättää valtavasti kysymyksiä, joita yritetään esittää vaivihkaa. Neiti Beckford kertoo, että kuningatar johti itse sotajoukkojaan ja osallistui taisteluun. Voisiko neitien näyssä esiintynyt nainen olla Margaret Anjoulainen? Neiti Beckford lupaa toimittaa lisätietoa kuningatar Margaretista.

Historiankirjoituksesta selviää seuraavaa


1770416.jpg


Illalla neidit palaavat kirkosta. Charlotten, Clairen ja Lilyn huoneen ikkuna on sepposen selällään. Charlotten sängyn yläpuolelle on ammuttu karkea nuoli. Nuoleen on kiinnitetty viesti.

”Prinsessa! Me odotamme sinua!”