Rosemary Hollisten

Olet irlantilaisen aatelisperheen nuorempi tytär. Edessäsi oli miellyttävä, tanssiasten ja ystävättärien täyteinen elämä Lontoon seurapiireissä, kunhan vain ensin valmistuisit Britannian parhaasta tyttöjen sisäoppilaitoksesta St Catherinesta. Nautit olostasi, löysit ystäviä joiden kanssa perustitte salaisen Ikävystymisen ja Joutilaisuuden Vastustamisen Seuran, opinnot sujuivat hyvin ja debytoit onnistuneesti. Debytoinnin jälkeen palasit suunnitellusti St Catherineen viimeiseksi vuodeksesi. Palatessasi tiesit kuitenkin, että jättäisit koulun hyvin pian.

Olit nimittäin rakastunut. Silmittömän, palavan, kauhistuttavan rakastunut. Rakastunut kuten ei kukaan maailmanhistoriassa vielä ole rakastanut. Ja niin oli myös valittusi, viereisen poikakoulun kasvatti, ikätoverisi Raymond MacTaggert.

Molempien kauhistukseksi vanhempanne kielsivät liiton, sillä Raymond oli protestantti. Ette voineet uskoa sitä, ette saattaneet.

Et syönyt, et nukkunut. Jokainen valveillaolon hetki kului suunnitellessa, miten voisit jälleen nähdä Raymondin. Onnistuitte järjestämään pari salaista tapaamista koulun mailla, ja niiden aikana päädyitte ainoaan mahdolliseen ratkaisuun. Te karkaisitte Skotlantiin. Kunhan olisitte naimisissa perheenne varmasti siunaisivat liittonne ja kaikki olisi hyvin.

Toteutitte suunnitelman. Hullunrohkean karkumatkan, rakkaudentäyteisten päivien ja öiden jälkeen todella seisoitte pienessä metsäkappelissa ja lupauduitte toisillenne. Olitte maailman onnellisimmat ihmiset.

Sitten alkoivat vaikeudet. Kirjoititte perheillenne, mutta toisin kuin olitte arvelleet, isänne eivät siunanneet liittoanne. He kieltäytyivät auttamasta teitä millään tavoin ja Raymondin isä ilmoitti tekevänsä tästä perinnöttömän jollei liittoa pureta. Olitte käyttäneet kaikki Raymondin rahat eikä teillä ollut paikkaa minne mennä. Myymällä korujasi yksi kerrallaan saitte sinniteltyä aina pari viikkoa eteenpäin, mitta tiesitte kyllä, että tilanne oli toivoton. Kävitte jopa Raymondin isän kartanon ovella anomassa armoa, mutta herra MacTaggert ei edes suostunut tapaamaan teitä. Sitten huomasit olevasi raskaana.

Teillä ei ollut vaihtoehtoja. Rakastitte toisianne enemmän kuin mitään, mutta teidän oli pakko palata perheidenne luo.

Isäsi oli raivoissaan. Äitisi oli murtunut. Sisaresi oli kauhuissaan.

Raymondille tästä ei seuraa mitään. Sinun elämäsi olisi pilalla.

Silloin vanhempasi ilmoittivat, että aikovat yrittää vielä yhtä keinoa. Mikäli ihmiset uskoisivat, ettei avioliittoa ollut eikä sitä ainakaan pantu täytäntöön, voisit ehkä kelvata jollekulle vanhalle porvarille toiseksi vaimoksi. Raskaus olisi salattava kaikilta ja lapsi annettava pois. Itkit ja itkit muttet nähnyt muutakaan keinoa.

Olette äitisi, sisaresi ja perheystävänne, tohtori Elizabeth Garret Andersonin kanssa kirjautuneet salanimillä syrjäiseen majataloon, jossa olet synnyttävä ja josta lapsi viedään heti adoptoitavaksi. Olet vasta seitsemännellä kuulla, mutta tohtori Anderson sanoo, että lapsi syntyy etuajassa. Sinua pelottaa. Joka kymmenes synnytys johtaa äidin kuolemaan. Jos selviät, et tiedä, miten elämäsi järjestyy. Kaipaat Raymondia valtavasti etkä ole kuullut hänestä yli kuukauteen, sillä et ole saanut hänelle sanaa eikä hän tiedä, missä olet.

 

Lady Harriet Lowry-Corry Hollisten

Olet irlantilaisen aatelisperheen rouva. Sinulla on kaksi tytärtä, Mary Anne ja Rosemary.

Mary Annen kanssa kaikki meni hyvin. Myös Rosemaryn edessä oli miellyttävä, tanssiasten ja ystävättärien täyteinen elämä Lontoon seurapiireissä, kunhan tämä vain ensin valmistuisi Britannian parhaasta tyttöjen sisäoppilaitoksesta St Catherinesta. Hän nautti koulusta ja löysi ystäviä, opinnot sujuivat hyvin ja hän debytoi onnistuneesti. Debytoinnin jälkeen hän palasi suunnitellusti St Catherineen viimeiseksi vuodekseen. Sitten hän teki hirveän virheen ja petoksen.

Rosemary oli rakastunut. Silmittömän, palavan, kauhistuttavan rakastunut. Hän oli varma, ettei kukaan maailmanhistoriassa vielä ollut rakastanut niin - tyypillistä nuorten kiihkomielisyyttä. Valitettavasti poika oli protestantti ja siksi liitto itsestäänselvästi mahdoton. Rosemary oli onneton, mutta niinhän nuoret tytöt monesti ovat. Hän toipuisi kyllä ja tulisi uusia ihastuksia.

Sitten Rosemary teki jotain hirvittävää. Koulusta ilmoitettiin, että hän on kadonnut. Suoritettiin hälytys. Poliisit ja vapaaehtoiset haravoivat lähimetsiä yötä päivää. Olit huolesta sairas.

Sitten sait tietää, että myös Rosemaryn ihastus, skotlantilainen Raymond MacTaggert, oli kadonnut. Pelkäsit pahinta ja se osoittautui todeksi. Skotlannista saapui kirje, jossa Rosemary kertoi olevansa nyt naimisissa ja pyysi siunausta.

Aviomiehesi ei ole julma ihminen, mutta jossain kulki raja. Hän ilmoitti, että mikäli liittoa ei pureta, Rosemary ei enää ole teidän tyttärenne. Mary Anne anoi armoa sisarelleen, mutta päätöksenne piti.

Lopulta tyttäresi saapui kotiin. Hän oli likainen ja nälissään, posket kuopalla ja hiukset kiiltonsa kadottaneina. Mikä pahinta, hän oli raskaana.

Miehesi oli raivoissaan. Kauhuissaan. Sinä olit murtunut ja vihainen. MacTaggerille tästä ei seuraa mitään. Tyttäresi elämä olisi pilalla.

Päädyitte miehesi kanssa siihen, että yritätte vielä yhtä keinoa. Mikäli ihmiset uskoisivat, ettei avioliittoa ollut eikä sitä ainakaan pantu täytäntöön, voisit ehkä naittaa Rosemary jollekulle vanhalle porvarille toiseksi vaimoksi. Raskaus olisi salattava kaikilta ja lapsi annettava pois.

Nyt olette Mary Annen, Rosemaryn ja perheystävänne, tohtori Elizabeth Garrett Andersonin kanssa kirjautuneet salanimillä syrjäiseen majataloon, jossa tyttäresi on synnyttävä ja josta lapsi viedään heti adoptoitavaksi.
Tohtori Anderson on Englannin ensimmäinen naislääkäri, älykkäin ihminen jonka olet koskaan tavannut. Hän auttaa teitä, sillä oma äitisi maksoi aikanaan työläistaustaisen Elizabethin koulunkäynnin. Hänet nimitetään piano man sairaalansa johtoon, ja se, että hän suostuu kykkimään täällä majaalossa Jumalan selän takana on häneltä suuri uhraus.
Rosemary on vasta seitsemännellä kuulla, mutta tohtori Anderson sanoo, että lapsi syntyy etuajassa. Sinua pelottaa. Joka kymmenes synnytys johtaa äidin kuolemaan ja lapsesi on niin hento. Rukoilet, että kaikki käy hyvin.

 

Mary Anne Hollisten

Olet irlantilaisen aatelisperheen vanhin tytär. Sinulla on nuorempi sisar Rosemary, äitisi on Lady Harriet Lowry-Corry Hollisten.

Olet aina ollut esimerkillinen tytär.

Kuten sinun, myös Rosemaryn edessä oli miellyttävä, tanssiasten ja ystävättärien täyteinen elämä Lontoon seurapiireissä, kunhan tämä vain ensin valmistuisi Britannian parhaasta tyttöjen sisäoppilaitoksesta St Catherinesta, jonka kasvatti olet itsekin. Kuten sinä, hän nautti koulusta ja löysi ystäviä, opinnot sujuivat hyvin ja hän debytoi onnistuneesti. Debytoinnin jälkeen hän palasi suunnitellusti St Catherineen viimeiseksi vuodekseen kuten sinäkin olit tehnyt. Oletit, että myös hän saisi runsaasti kosijoita, ja lopulta valitsisi yhden, kuten sinäkin olit tehnyt. Olit tyytyväisesti kihloissa, mutta Rosemary teki hirveän virheen ja petoksen.

Rosemary oli rakastunut. Silmittömän, palavan, kauhistuttavan rakastunut. Hän oli varma, ettei kukaan maailmanhistoriassa vielä ollut rakastanut niin. Tiesit totta kai mistä hän puhui, olit itsekin ollut kiihkeän rakastunut etkä vain yhtä kertaa. Kirjoittelitte toisillenne kirjeitä, joissa kävitte ihastustenne ominaisuuksia läpi jopa sopimattoman yksityiskohtaisesti. Valitettavasti poika oli protestantti ja siksi liitto itsestäänselvästi mahdoton. Rosemary oli onneton, mutta hän toipuisi kyllä ja tulisi uusia ihastuksia.

Sitten Rosemary teki jotain hirvittävää. Koulusta ilmoitettiin, että hän on kadonnut. Suoritettiin hälytys. Poliisit ja vapaaehtoiset haravoivat lähimetsiä yötä päivää. Olit huolesta sairas.

Sitten saitte tietää, että myös Rosemaryn ihastus, skotlantilainen nuorimies Raymond MacTaggert, oli kadonnut. Pelkäsitte pahinta ja se osoittautui todeksi. Skotlannista saapui kirje, jossa Rosemary kertoi olevansa nyt naimisissa ja pyysi siunausta.

Isäsi ei ole julma ihminen, mutta jossain kulki raja. Hän ilmoitti, että mikäli liittoa ei pureta, Rosemary ei enää ole hänen tyttärensä. Anoit armoa sisarellesi, mutta vanhempienne päätös piti.

Lopulta Rosemary saapui kotiin. Hän oli likainen ja nälissään, posket kuopalla ja hiukset kiiltonsa kadottaneina. Mikä pahinta, hän oli raskaana.

Isä oli raivoissaan. Äiti oli murtunut ja vihainen. Sinä olit kauhuissasi. MacTaggertille tästä ei seuraa mitään. Sisaresi elämä olisi pilalla.

Vanhempanne päätyivät siihen, että yrittävät vielä yhtä keinoa. Mikäli ihmiset uskoisivat, ettei avioliittoa ollut eikä sitä ainakaan pantu täytäntöön, he voisivat ehkä naittaa Rosemary jollekulle vanhalle porvarille toiseksi vaimoksi. Raskaus olisi salattava kaikilta ja lapsi annettava pois.

Nyt olette äitisi, Rosemary ja perheystävänne, tohtori Elizabeth Garrett Andersonin kanssa kirjautuneet salanimillä syrjäiseen majataloon, jossa sisaresi on synnyttävä ja josta lapsi viedään heti adoptoitavaksi. Hän on vasta seitsemännellä kuulla, mutta tohtori Anderson sanoo, että lapsi syntyy etuajassa. Sinua pelottaa. Joka kymmenes synnytys johtaa äidin kuolemaan ja sisaresi on niin hento. Rukoilet, että kaikki käy hyvin.

 

Elizabeth Garrett Anderson

Olet Englannin ensimmäinen naislääkäri ja -kirurgi. Isovanhempasi ovat olleet työläisiä ja isälläsi oli pieni kauppa. Olit kuitenkin kaupungin älykkäin lapsi, mistä syystä Lady Lowry-Corry otti sinut koulutettavaksi. Olit selvästi opettajiasi älykkäämpi, mutta koulutuksesta olet ikuisesti kiitollisuudenvelassa.  

Halusit lääkäriksi, mutta naisena saatoit päästä vain hoitajattareksi. Olit loistava. Kaikessa hiljaisuudessa aloit opiskella myötämielisten lääkäreiden johdolla kunnes olit kaikkia heitä parempi. Hait kahdeksaan lääkeiteteelliseen oppilaitokseen, ja vaikka olit pätevämpi kuin kukaan arviointiraadeissa, ei sinua otettu sisään. Lopulta pääsit vahingossa opiskelemaan virallisesti, sillä eräs koulu oli unohtanut kieltää naisoppilaat.
Sait tutkintosi viime vuonna ja perustit heti oman sairaalan. Se hoitaa parhaillaan kolerapotilaita paremmin kuin yksikään toinen sairaala Lontoossa.

Olet täällä majatalossa keskellä maaseutua väärällä nimellä kirjautuneena. Lady Lowry-Corryn lapsenlapsi on typeryyksissään hankkiutunut raskaaksi. Hänen pitäisi saada synnyttää rauhassa ja lapsi on tarkoitus antaa heti adoptoitavaksi. Autat, koska olet kiitollisuudenvelassa. Teet parhaasi, mutta epäilet, että lapsi syntyy pahasti etuaikaisena ja että sekä lapsen että äidin henki on vaarassa. Se ei ole ihme, sillä Englannissa joka kymmenes synnytys johtaa äidin kuolemaan.


Majatalonpitäjä Laura Woodburn

Olet nähnyt ennenkin näitä “ihan tavallisia kaupunkilaisia, jotka haluavat vetäytyä maaseudun rauhaan”. Yllättävän usein heillä on mukanaan raskaana oleva tyttö, joka synnyttää siellä maaseudun rauhassa ja jonka lapsi on seuraavana päivänä kadonnut, annettu adoption tai pahempaa.
Mutta sinä et kysele, ehei. Sinä teet bisnestä. Sinä vuokraat huoneen hyvään hintaan ja hyvän hinnan saatkin, koska nämä seurueet viipyvät pitkään, joskus pari kuukautta. He tulevat, kun raskautta ei voi enää piilottaa ja lähtevät, kun ei enää tarvitse.
Et edes muista, minkä nimisiä tämänkertaiset naiset sanoivat olevansa. He näyttävät rikkailta, ehkä jopa aatelisilta. Keitä he oikein ovat? Jos saat sen selville, voit kenties myöhemmin myydä tietosi eteenpäin hyvästä hinnasta. Nyt tarvitaan kuitenkin ennen kaikkea palvelualttiutta. Joko he luottavat sinuun tai unohtavat, että olet olemassa.

Tavallaan säälit tyttöä, hän näyttää kovin nuorelta. Mutta harvoinpa tuohon tilaan hankkiudutaan, jos luonne ja moraali ovat kunnossa. Kuten sinulla.


MADAME ROMANOFF

Sally Carny on syntynyt Lontoon slummeissa. Nelikymppiseksi hän eli miten
kuten pystyi, hankki ansionsa sieltä täältä, oppi katujen tavoille. Nuorena
Sally oli kaunis, mutta vuodet ja kokemukset kuluttivat kauneuden nopeasti
pois.Elinkeinonharjoittajana hän tasapainoili jatkuvasti laillisuuden
rajalla tehden silloin tällöin hanttihommia ja turvautuen tiukkoina
hetkinään maailman vanhimpaan ammattiin. Sally on kuitenkin pärjännyt
paremmin kuin monet katujen kasvatit, sillä hän on nokkela ja on aina
osannut ajaa omaa etuaan. Hän onnistui jopa kokoamaan ympärilleen
jonkinlaisen ihailijoiden joukkion, sillä lukeutui slummin nokkelimpiin ja
vilkaskielisimpiin tyttöihin. Hän, kuten kaikki siellä päin, oli jatkuvasti
vaikeuksissa poliisin kanssa, mutta onnistui useimmiten pääsemään pälkähästä
erinomaisten puhelahjojensa ja näyttelijänkykynsä avulla.

Sallyn kariutunut unelma oli tulla näyttelijäksi. Se ei köyhältä
tyttöraukalta onnistunut, sillä lavatähdeksi tullakseen tarvittiin paitsi
röyhkeyttä, jota Sallylla kyllä riitti, myös suhteita. Sallyn oli tyytyminen
katselemaan esityksiä piippuhyllyn huonoimmalta paikalta, jonne vartija
hänet päästi reiden vilautusta vastaan. Näyttelijänlahjoja ei Sallylta
kuitenkaan puuttunut.

Sally oli täyttänyt neljäkymmentä ja lähes hylännyt toiveet sosiaalisesta
noususta. Vasta silloin hän kuitenkin kuin kohtalon oikusta sai
tilaisuutensa. Lontoon liepeille saapui friikkisirkus, side show - sellainen
tyypillinen sekasotku parrakkaita naisia, kääpiöitä, tulennielijöitä,
käärmenaisia, elefanttimiehiä, tatuoituja miehiä jotka lyövät päähänsä
nauloja ja hattaraa. Sally pujahti sisään alueelle, hiipi erään teltan
viereen ja kurkisti teltan raosta. Meneillään oli siamilaisten kaksosten
riisuntumisesitys. Yhtäkkiä Sally tunsi käden olkapäällään. Vartija oli
huomannut hänet ja aikoi antaa salakatselijalle sapiskaa. Sally oli
kuitenkin älyltään nopea ja selitti yksinkertaisen puoleselle vartijalle
olevansa etsimässä tivolin johtajaa. Harmittavasti vartija osoittautui
ystävälliseksi sieluksi ja ohjasi Sallyn tivolin johtajan puheille.

Sally keksi sanoa hakevansa työtä. Hän ei pitänyt johtajan arvioivasta
katseesta, joka ilmaisi, ettei Sallylla olisi asiaa mihinkään sellaiseen
pestiin, jossa vaadittaisiin niukkaa vaatetusta. "No, mitä osaat?" "Mä osaan
ihan perkuleen paljon juttuja, kuule, semmosia että tyypit lentää
perseelleen kun näkee! Mää laulan ku enkeli ja näyttelen ku itte piru!"
"No, ennustaja otti hatkat edellisessä kaupungissa, kokeile nyt vaikka sitä."

Sally oli alusta asti menestys. Ennustajan hommissa hän sai tehdä juuri
sitä, mitä parhaiten osasi: näytellä, puhua ja valehdella. Sallysta tuli
menestys ja nopeasti friikkisirkuksen vetonaula. Ennustuksista maksettiin
ensin kaksi pennyä, mutta maineen kiiriessä taksa nousi nousemistaa. Sallyn,
tai tässä vaiheessa jo Madame Romanoffin, maine kiiri ympäri Englantia.

Nyt Sally on ollut hommissa viisi vuotta ja friikkisirkusta markkinoidaan
Madame Romanoffin nimellä. Yhdessä kaupungissa vietetään päivästä viikkoon
ja madame Romanoff vetää salit täyteen. Avustajikseen hän on pestannut
entiset kulman kundit. Sirkuksen johtaja on hänen hyppysissään ja Sally
tietää, että koko sirkus pyörii hänen esityksensä tuottojen varassa. Sally
on itsekin päässyt viimein kiinni leveämpään leipään.

Sally on kehittänyt itselleen roolihahmon, mystisen madame Romanoffin, joka
tulee kaukaa Venäjältä ja kommunikoi henkien kanssa. Toisinaan hän myös
ennustaa yksityisesti, jos jollakulla on varaa maksaa siitä. Madamen
esitykset ovat kuuluisia ja hänet tilataan usein esiintymään rikkaiden ja
ylhäisten illanviettoihin. Harmikseen Sally teki sopimuksen, joka sitoo
hänet sirkukseen vielä ainakin vuodeksi. Toisaalta kiertävästä sirkuksesta
käsin on hyvä levittää mainetta. Sally näyttelee madame Romanoffin osaa
mainiosti. Ainoastaan silloin, kun hän todella hermostuu, suuttuu tai hänet
yllätetään, tulvii eteerisen olemuksen alta katujen kasvatti ja kieli
muuttuu huolitellusta, murteellisesta kirjakielestä karkeaksi katukieleksi.


Teltan markiisissa lukee:
TEOSOFINEN JA SPIRITUALISTINEN KOHTAAMINEN
MAAILMAN KUULU SELVÄNNÄKIJÄ
MEEDIO MADAME ROMANOFF ESIINTYY

Teltassa on tilaa noin sadalle katsojalle. Useimmiten esitykset ovat
loppuunmyytyjä. Teltan etualalla on lava, jossa pöytä, kaksi tuolia ja
pöydällä kristallipallo. Teltan sivuilla on pöytiä, joilla palavat
suitsukkeet. Lavan reunalla on kolmen hengen yhtye, joka soittaa mystistä
musiikkia.

Esityksen kaava on seuraava:
Yleisö asettuu paikoilleen. "Lakeijat" himmentävät seinillä olevat lamput.
Heillä on korkeakauluksiset mustat paidat ja punaiset silkkiliinat
vyötäisillään. Kun yleisö on virittäytynyt tunnelmaan esiintymislavalle
ilmaantuu madame Romanoff. Hän on runsasmuotoinen nainen, joka on pukeutunut
aaltoileviin yönsinisiin kaapuihin. Hänen silmänsä on rajattu mustiksi ja
päässään hänellä on riikinkukonsulalla somistettu turbaani.

Madame sulkee silmänsä ja ojentaa kätensä yleisön ylle ikään kuin
tunnustellakseen heitä. Kun hänen kätensä osoittaa huoneen vasenta laitaa,
hän aukaisee silmänsä ja keskittyy toisella rivillä istuvaan,
karkeapiirteiseen mieheen. "Te, hyvä herra! Henget pyytävät saada
keskustella kanssanne. Olkaa hyvä ja tulkaa luokseni", madame ROmanoff
pyytää väkevällä venäläisellä korostuksella.

Mies tottelee ja istuu pöydän ääreen. Madame Romanoff tuijottaa
kristallipalloon, keskittyy silminnähden ja valahtaa lopulta veltoksi.
Madame kertoo miehelle viestin. "Teille on sanoma haudan tuolta puolen..."
Lavalla oleva mies hikoilee, on jännittynyt ja innoissaan. "Minä kuuntelen!
Onko se minun sisareltani? Oletko se sinä, Dora?" Madame Romanoffin ääni on
lempeä ja korkea kuin pikkutytöllä. "Sinäkö siellä, Johnny?" Miehen huulilta
purkautuu ilon ja ahdistuksen täytteinen huudahdus. "Kyllä, kyllä, minä se
olen, rakas sisar!" "Johnny, et saa itkeä. Olen onnellinen täällä, minulla
on paljon leluja." Mies ja hänen siskonsa nauttivat jälleennäkemisestään ja
vakuuttavat ikuista rakkautta.

Sama toistuu muutaman kerran. Madame poimii lavalle pääasiassa ennalta
sovittuja avustajiaan, mutta myös pari satunnaisesti valittua henkilöä,
joilta onkiin tietoja vaivihkaa. "Hyvä rouva, oletteko vastikään menettänyt
jonkun läheisen... jonkun vanhemman rouvashenkilön?" "Eeeen..." "Ei, hän
kertookin olevansa läheinen juuri miehellenne." "Niin, mieheltäni kuoli
vastikään täti." "Kyllä, täti! Hänellä on viesti miehellenne..."
Vaihtoehtoisesti hän poimii yleisöstä jonkun, joka haluaa yhteyden
kuolleeseen sukulaiseensa. Yhteys luonnollisesti syntyy ja vainaja
viestittää asioita kuten "kaikki on hyvin" ja "et saa surra, mutta pidä
huolta pikkuisestamme".